Lees verder
Als je kijkt naar de huidige ontwikkelingen in Nederland op het gebied van energiebesparing, dan is een hybride warmtepomp een van de meest realistische en haalbare toepassingen, vertelt Ralf Jansen van Intergas Verwarming. “Hiermee ga je dus niet helemaal van het gas af, maar je bespaart wel 70 tot 80 procent op je gas. En in de toekomst kun je eventueel ook een ander soort gas toepassen, zoals waterstof of groen gas.”
Wanneer een woningeigenaar nog geen hybride warmtepomp wil of kan aanschaffen, dan zijn er natuurlijk ook nog andere manieren om energie te besparen, knikt Jansen. Je kunt bijvoorbeeld door een installateur laten bekijken of het verwarmingssysteem van de consument wel goed is ingeregeld. Dat kan ook al een behoorlijke besparing op de gasrekening opleveren. Maar dat zijn allemaal kleine stapjes. Wij denken dat je met de hybride warmtepomp de grootste stap kunt zetten.”
Wat er volgens Jansen vaak gebeurt, is dat bij een Hr-ketel helemaal niet meer wordt gekeken of het systeem wel goed is ingeregeld. “Dus of er voldoende stroming door de installatie gaat, of de radiatoren op een goede manier zijn afgesteld et cetera. Meestal wordt dat stuk overgeslagen, want die ketel doet het toch wel. Maar als je als consument je installatie goed laat inregelen, dan ben je er in ieder geval zeker van dat je nooit meer gas verbruikt dan je daadwerkelijk nodig hebt voor je warmtevraag. Dat geeft dan zeker wel besparingen van 3 tot 4 procent.”
Wat verder ook heel belangrijk is, aldus Jansen: “Meten is weten. Want je kunt als installateur je klanten alleen maar tips geven over finetunen als je een systeem over een langere periode hebt gemeten. Als je niet weet hoe het systeem functioneert, dan kun je het ook niet inregelen of bijsturen. En dat is niet alleen belangrijk voor een hr-ketel, maar zeker ook voor een hybride warmtepomp.”
Een andere manier om energie te besparen is je woning op een slimme manier laten isoleren, aldus Jansen. “Bijvoorbeeld met behulp van dakisolatie, of door het vervangen van enkel- of dubbel glas door HR++ of triple glas. En je kunt natuurlijk ook kijken naar het warmteafgiftesysteem. Bijvoorbeeld door de ouderwetse radiatoren te laten vervangen voor lage temperatuurverwarming. Dat kan ook een besparing opleveren. Maar al deze maatregelen vergen best een behoorlijke investering voordat je er echt van gaat profiteren. Dus wij zeggen: als je echt een goede stap wil maken, dan zou je je cv-ketel kunnen uitbreiden met een hybride warmtepomp. Want hierdoor kun je meteen besparen op gas.”
De hybride warmtepomp van Intergas is uitermate geschikt voor bestaande woningen, weet Jansen. “In Nederland hebben we 6 miljoen woningen die voor 2000 zijn gebouwd. Die zijn vaak niet geschikt voor een all-electric oplossing. Je boet dan heel erg in op comfort. Maar dat kun je goed opvangen met de hybride warmtepomp. Want op het moment dat de lucht/water warmtepomp niet voldoende warmte levert, gaat de ketel bijschakelen. Dat zal echter maximaal 20 dagen per jaar zijn wanneer je kijkt naar de gebruikelijke temperaturen in Nederland. We hebben hier niet zoveel extreem koude dagen meer waarvoor je echt nog die cv-ketel nodig hebt voor je verwarming. Dus waar je hem doorgaans alleen nog maar voor gaat gebruiken is tapwater. Dus douchen, de kraan in de keuken et cetera. En dat is ongeveer 1/3 deel van je hele gasrekening. Hiermee kun je van 2500 kuub gas teruggaan naar 600 tot 700 kuub, of zelfs nog minder. Kijk, dan heb je het echt over een significante besparing.”
De hybride warmtepomp kan op afstand bediend worden doordat hij is aangesloten op het Internet. “Dus hiermee kan data overdracht plaatsvinden. Je kunt zo het hele systeem uitlezen en updaten zonder dat je als installateur de woning hoeft te betreden. Wat een bewoner zelf kan doen is een afweging maken of je het systeem wilt laten werken op gasverbruik, CO2 uitstoot of op basis van COP (efficiency) of gasprijs. Dus als de consument bijvoorbeeld altijd geld wil besparen, dan kun je het toestel laten draaien op de kubieke gasprijs, en dan gaat het toestel zelf de meest ideale consensus berekenen. Dus wanneer hij op de warmtepomp draait, of wanneer hij op de gasketel draait. Dan heb je dus altijd de meest zuinige werking. En dat kun je allemaal op afstand instellen en monitoren. Je kunt ook het verbruik zien en op basis daarvan krijg je automatisch advies over wat je zou kunnen doen om wellicht nog een stapje meer te besparen.”
In 2023 verwacht Intergas 30.000 hybride warmtepompen te kunnen leveren. “Op dit moment zijn we bezig met 1000 pilots. Die monitoren we allemaal. Vanaf maart volgend jaar is de hybride warmtepomp beschikbaar voor installateurs in de groothandel.”
Dit artikel is gesponspord door Intergas.