De installatiebranche ziet een enorme toename van klantvragen over het verlagen van de energierekening. Reden voor Vakblad Warmtepompen om antwoorden op deze klantvragen te verzamelen. Die hebben we samengebracht in dit Digimagazine. Niet eerder was de motivatie om te investeren in verduurzaming van woningen en gebouwen zo groot. Installateurs en adviseurs kunnen hierbij kiezen uit een rijk palet aan oplossingen. Vijf fabrikanten dragen in dit Digimagazine oplossingen aan.
Door de hoge gasprijzen loopt het storm bij installatiebedrijven in de warmtepompen. Maar wie nu een warmtepomp wil, moet maanden wachten. De levertijden zijn erg lang. Echter, dat probleem zal over een jaar niet meer bestaan. Dat verzekerde Frank Agterberg, voorzitter van Vereniging Warmtepompen onlangs op het congres Toekomst van de Warmtepomp in Den Haag. Zijn achterban – fabrikanten van warmtepompen – zijn zwaar aan het investeren in productiecapaciteit.
Om de energierekening te verlagen, nemen veel burgers nu een andere maatregel, namelijk het lager zetten van de thermostaat. Zo blijken klanten van energiebedrijf Eneco van begin september tot half oktober 20 tot 25 procent minder gas te hebben verbruikt dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit is gecorrigeerd voor weersinvloeden en gemeten bij huishoudens met een slimme meter. Het energiebedrijf heeft vastgesteld dat de thermostaat effectief 1 à 2°C lager staat dan in andere jaren (bron: Volkskrant).
Toen een spreker op het Nederlands Warmtepomp Congres vorig jaar het verlagen van de thermostaat als oplossing aandroeg om energie te besparen, klonk mij dat onwaarschijnlijk in de oren. Maar nu, een jaar later, zie ik dit anders. Als iemand vorig jaar had gezegd dat er dit jaar bijna 100.000 warmtepompen worden aangesloten, zoals in het Warmtepomp Trendrapport wordt voorspeld, had ik dat eveneens onrealistisch gevonden. Het zou een forse stijging van bijna 40 procent betekenen, terwijl de groei vorig jaar juist aan het afnemen was.
De 100.000ste warmtepomp wordt op een haar na geïnstalleerd. En dat in een periode waarin de vraag een stuk hoger ligt dan het aanbod. Dat belooft veel voor volgend jaar. Op naar de 200.000 zou ik zeggen. Dat betekent veel werk voor installateurs. Met dit Digimagazine willen we u inspireren en daarmee een eindje op weg helpen. Ik zou zeggen, ga snel verder lezen. Als de warmtepompen straks in groten getale van de band rollen, is daar waarschijnlijk geen tijd meer voor.
Foto: NFP Photography